În investigarea uraniului din unele zone din Wyoming, profesorul Thomas Borch de la Colorado State University a venit cu ipoteza conform căreia uraniul are origini biologice, scrie IFL Science.
Împreună cu Amrita Bhattacharyya, de la aceeaşi universitate, cercetătorul a analizat carote cu tehnici care nu existau atunci când s-a determinat originea anorganică a uraniului, când s-a crezut că nu mai este nimic de aflat despre aceste zăcăminte. Astfel, cercetătorii au descoperit că 89% din rezervele de uraniu analizate sunt asociate materiei organice şi carbonatice.
Savanţii au atribuit provenienţa bacteriilor şi nu oxigenului atmosferic ca bază pentru reacţiile chimice de oxidare ale uraniului.
O miză importantă a studiului a fost reprezentată de ecologizare, sau de restaurare a zonei la condiţiile de dinainte de exploatare. „Ar fi bine să înţelegem acele condiţii pre-miniere. Se poata ca la baza lor să nu stea ceea ce credeam.”, precizează Borch.
Cât despre specia de bacterie care ar fi responsabilă, aceasta rămâne necunoscută, deşi se cunosc câteva tipuri de bacterii care pot folosi uraniul în reacaţii de oxidare. Deoarece depozitele de la Wyoming s-au format acum 3 milioane de ani, este totuşi posibil ca specia care le-a creat să fie extinctă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce este uraniul? Explicaţia ciudată oferită de Donald Trump: ,,Nimeni nu vorbeşte despre asta”
Milioane de români îşi introduc zilnic uraniu şi poloniu în corp